SEM-24-E034

Aile Danışmanlığı Sertifikalı Eğitim Programı

Açıklaması

AİLE DANIŞMANLIĞI NEDİR?

Aile danışmanlığı, ailenin çevresiyle birlikte bir bütün olarak ele alındığı, çiftler ve/veya aile üyeleri arasında sağlıklı bir iletişim ortamının yaratılması ve sorunların çözümü için değişim/gelişimin hedeflendiği, bu amaçla bilimsel kuramlar ile profesyonel yöntem ve tekniklerin kullanılmasını içeren bir psiko-sosyal yardım sürecidir.

Aile danışmanlığı sertifikalı eğitim programı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Disiplinlerarası Aile Danışmanlığı Anabilim Dalı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) işbirliğinde düzenlenmektedir. Özel Aile Danışma Merkezi açmak ve Özel Aile Danışma Merkezlerinde çalışmak için mevzuata uygun bir şekilde hazırlanan “ÇÖMÜ SEM Onaylı Aile Danışmanlığı Sertifika Programı” kapsamında alanında uzman Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Akademisyenlerimiz programda eğitim vereceklerdir

PROGRAMIN AMACI

Aile, hemen her ülkede toplumun temel birimi olma işlevini sürdürmektedir. Sosyal sorunların hızla arttığı dünyada ve ülkemizde ailenin bu işlevi önemini daha da arttırmaktadır.

Bu programın temel amacı, 04.09.2012 tarihli 28401 sayılı “Aile Danışmanlığı Merkezi - Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği” ile belirlenen çerçeve kapsamında aile danışmanı yetiştirmektir.

Programı başarıyla tamamlayanların, çağdaş teknik ve yöntemlerle aile sorunlarına müdahale etme konusunda gerekli bilgi ve becerilere sahip olmaları beklenmektedir.

PROGRAMIN İÇERİĞİ

Program 450 saatlik bir süreci kapsamaktadır. Bu 450 saatin 300 saati teorik (7 modül), 150 saati ise süpervizyon altında uygulamayı içermektedir. Program, alanında uzman öğretim üyeleri ve terapistlerce yürütülecektir. Eğitimler ÇOMÜ Sürekli Eğitim Merkezi Platformunda uzaktan eğitim şeklinde yürütülecektir.

Bu eğitime kimler katılabilir?

Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Tıp, Hemşirelik, Çocuk Gelişimi alanlarından birinden en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar başvurabilir.

Programın Süresi: 450 saat (UZAKTAN EĞİTİM) (300 saat teorik + 120 saat uygulama + 30 saat süpervizyon) + Sınav

Eğitim Sertifikası Kazanma Koşulları: 

  • Teorik saatlerin en az %70’ine, uygulama saatlerinin ise en az %80’ine devam zorunluluğu bulunmaktadır.
  • 450 saat eğitimi tamamladıktan sonra yapılacak başarı testinden100 üzerinden en az 70 ve üzeri puan aldıklarında eğitim sertifikası kazanma hakkına sahip olacaklardır.

EĞİTİM SAATLERİ

Çarşamba – Perşembe – Cuma: 17:00 – 22:00

Cumartesi/Pazar: 09.00 – 14:00

Not 1: Hafta sonuna denk gelen AÖF ve ÖSYM sınav tarihlerinde önceden bilgilendirilerek ilgili haftada dersler hafta içine alınacaktır.

Not 2: Ders programında dinlenme amaçlı bazı hafta sonları ders yer almamaktadır.

EĞİTİM BAŞLANGIÇ-BİTİŞ TARİHLERİ:

Eğitim Başlangıç tarihi: 16.10.2024

Teorik Eğitim Bitiş Tarihi: 29.12.2024

Uygulama ve Süpervizyon Başlangıç Tarihi: 15.01.2025

Uygulama ve Süpervizyon Bitiş Tarihi: 05.03.2025

Eğitim tamamlandıktan sonra sınav yapılacaktır. Sınavda başarısız olanlara 15 gün içerisinde ikinci sınav hakkı (ücretsiz) verilecek; ikinci sınavda da başarısız olunması durumunda ise katılım belgesi verilecektir.

Sınav Tarihi: 12.04.2025

Sınav Saati: 10:00

Sınav Yeri: ÇOMÜ SEM

İrtibat Telefonu: 05436390220

 

EĞİTİMCİLER:

Prof. Dr. Ercan KOCAYÖRÜK

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Anabilim Dalı Öğretim üyesidir.  ODTÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışma bölümünde lisans, Ankara Üniversitesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler alanında yüksek lisans ve ODTÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışma programında doktora eğitimini tamamlamıştır. Anne-baba becerilerine yönelik eğitimlerin yanısıra aile eğitimi, anne-baba ve çocuk iletişimi konularında çalışmalarını sürdürmektedir.  Halen Disiplinlerarası Aile Danışmanlığı Anabilim Dalı baskınlığı görevini sürdürmektedir.

 

Prof. Dr. Nursel Topkaya

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim üyesidir.  Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde lisans, ODTÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programında yüksek lisans ve Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programında doktora eğitimini tamamlamıştır. Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Evlilik ve Aile Danışmanlığı Anabilim Dalı başkanlığı görevini yürütmüştür.  Evlilik ve Aile Danışmanlığı alnında çok sayıda ulusal ve uluslararası yayını bulunmaktadır. Psikolojik danışma süreç becerileri, anne-baba eğitimi ve çocuk psikolojisi konularıyla ilgili dersler yürütmektedir.

 

Prof. Dr. Serkan Ayan

1996 yılında başladığı Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 2000 yılında 3. derece ile mezun olan Serkan Ayan, 2000-2001 döneminde İzmir Barosunda avukatlık stajını tamamladı. Ocak 2002’de Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Hukuk Anabilim Dalına araştırma görevlisi olarak atanan Ayan, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Bölümünde, 2003 yılında Yüksek Lisansını tamamladı ve “Evlilik Birliğinin Korunması” adını taşıyan bu çalışması, Türkiye Barolar Birliği tarafından kitap olarak yayınlandı. Serkan Ayan 2004 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Bölümünde doktora eğitimine başladı. “İnşaat Sözleşmesinde Yüklenicinin Temerrüdü” konulu doktora tezi için, 2006-2007 döneminde Almanya’nın Köln Üniversitesinde bulundu. Bu çalışması, Seçkin Yayıncılık tarafından 2008 yılında kitap olarak yayınlandı. 2011 ve 2012 yılları yaz aylarında üçer aylık sürelerle bulunduğu Almanya Freiburg Üniversitesinde doçentlik tezi olan Kefalet Sözleşmesinde Kefilin Sorumluluğu adlı çalışmasını tamamladı ve bu çalışmasıyla Eylül 2014 tarihinde medeni hukuk doçenti unvanını elde etti. Halen Medeni Hukuk ABD öğretim üyeliğini ve Adalet Meslek Yüksekokulu müdürlüğünü yürütmektedir.

 

Doç. Dr. Hadiye KÜÇÜKKARAGÖZ

Halen İstanbul Aydın Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalında Doç. Dr.  Öğretim üyesidir. Aile, Çift ve Evlilik Terapileri ve Danışmanlığı Grup çalışmaları ve Psikodrama uzmanlık alanlarıdır. DEÜ Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans Anabilim Dalının kurucusudur,  başkanı ve öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Alanında birçok kitap makale vb. Yayını bulunmaktadır.

 

Dr. Öğr. Üyesi Bekir ÇELİK

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Anabilim Dalı Öğretim üyesidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında yüksek lisans ve Eğitim Psikolojisi alanında doktorasını tamamlamıştır. Lisans düzeyinde psikolojiye giriş, öğrenme psikolojisi dersleri, bireyle ve grupla psikolojik danışma derslerinin yanında lisansüstü düzeyde teorik ve uygulamalı grupla psikolojik danışma, çokkültürlü psikolojik danışma, ailede kısa süreli psikolojik danışma ve danışma uygulamalarında etik konular gibi dersler vermektedir.

 

Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Su KOCAYÖRÜK

Arel Üniversitesi’nde halen öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Doktora programını Klinik Psikoloji alanında tamamlamıştır. Psikodrama terapistidir. Aile danışmanlığı eğitimini O.D.T.U SEM’den almıştır. Arel Üniversitesinde Psikopatoloji, Travma, Sosyal Psikoloji, Psikodrama ve Gelişim Psikolojisi dersleri vermektedir. Çocuk, ergen, aile danışmanlığı, aile danışmanlığında psikodrama alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Arş. Gör. Gülşah YILDIRIM

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisidir. Üsküdar Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Şu anda Ege Üniversitesi’nde Rehberlik ve Psikolojik Danışma Anabilim Dalı alanında doktorasına devam etmektedir. Gestalt terapi, aile danışmanlığı ve yaşlılık psikolojisi alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.

 

VERİLECEK SERTİFİKA:

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile kamu kurum ve kuruluşlarınca açılacak aile danışmanlığı merkezleri hakkında yönetmelik ve 09/2012 tarihli gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurum ve kuruluşlarınca açılacak Aile Danışmanlığı Merkezleri hakkındaki yönetmelik uygulamaları hakkındaki genelgesine uygundur. Bu sertifikaya sahip olanlar Türkiye’nin her yerinde Aile Danışmanlığı merkezi açma yetkisine sahip olacaklardır. Alınacak ÇOMÜ SEM onaylı eğitim sertifikası e-Devlet'te sorgulanabilir.

 

YÖNETMELİĞE GÖRE, KİMLER AİLE DANIŞMANI OLABİLİR?

 

MADDE 14 – (1) Sosyal Hizmet, Psikoloji, Sosyoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Tıp, Hemşirelik ve Çocuk Gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden, biri tarafından uygun görülen en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı alanında bir eğitim programını başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alanlar, aile danışmanı ünvanı alabilir (Aile Danışma Merkezi Yönetmeliği, 2012).

Aile Danışmanlığı Programı

1. Aile Danışmanlığına Giriş ve Temel Kavramlar

  • Aile kavramı;  
  • Çeşitli bakış açılarına göre aile türleri; 
  • Ailenin temel fonksiyonları ve aile organizasyonu; 
  • Aile yaşam döngüsü; 
  • Aile sistemleri teorisi; 
  • Ailede inanç sistemleri ve mitler;
  • Ailede değerler ve çocukta değer kazanımı; 

 

2. Aile Danışmanlığı için Temel Psikoloji

  • Psikolojinin temel kavramları;
  • Çocuk ve ergenlerde gelişim dönemleri; 
  • Duygusal Gelişim;
  • Gelişim görevlerinin yerine getirilmesinde ailenin rolü; 
  • Ebeveyn tutumları; 
  • Etkili ebeveynlik ve ebeveyn arabuluculuğu; 
  • Kişilik gelişimi;
  • Kişilik kuramları;
  • Öğrenme kuramları ve aile içinde öğrenme; 
  • Çocuğun eğitimi ve gelişimi sürecinde ailenin fonksiyonu;

 

3. Aile Danışmanlığı Kuramları  

  • Psikodinamik ve Bowenian aile terapileri;
  • Milan Aile Terapisi;
  • Yaşantısal (Experiential) aile terapisi;
  • Davranışsal ve bilişsel davranışçı aile terapileri;
  • Yapısal aile terapisi;
  • Stratejik aile terapisi;
  • Çözüm odaklı aile terapisi;
  • Naratif terapi yaklaşımı ile ailelerle çalışmak;
  • İmago aile yaklaşımı.
  • Aile terapilerinde Kabul Kararlılık ve Şema Yaklaşımları

 

4. Ailede Davranış Bozukluğu ve Ruh Sağlığı

  • Ailede ruh sağlığı ve psikopatolojiler; 
  • Ailede psikolojik yardıma ihtiyacı olan bireyin tanınması; 
  • Aile içi istismar ve ihmal;   
  • Aile içi şiddet;  
  • Ailede intihar, kayıp, yas vb. durumlar; 
  • Ailede madde bağımlılığı olan birey; 
  • Çocuklarda ve ergenlerde davranış bozuklukları; 
  • Farklı Gelişim özelliğe sahip çocuğu olan aileler;
  • Ailede kronik rahatsızlığı olan birey ve aile üzerindeki etkisi.

 

5. Temel Danışmanlık Becerileri

Temel Psikolojik Danışmanlık Becerileri

⁠Psikolojik Danışma;

⁠Psikolojik Danışma İlişkisi;

⁠Empati, saygı ve saydamlık

⁠Dikkati verme

⁠Soru sorma

⁠Asgari düzeyde teşvik

⁠İçerik yansıtma

⁠Duygu yansıtma

⁠Özetleme

⁠Kişiselleştirme

⁠Yüzleştirme

⁠Kendini Açma

⁠Anlık olma

⁠Geri bildirim verme

⁠Yorumlama

⁠Aile danışmanlığında psikolojik danışma becerilerine bütüncül bakış

 

6. Aile ve Çift Danışmanlığı İlke ve Teknikleri

  • Aile ve çift danışmanlığı tarihçe, gelişimi, amaçlar ve genel ilkeler
  • Psikodinamik ve içgörü yaklaşımı, Yapısalcı yaklaşım, Bilişsel davranışçı yaklaşım, stratejik yaklaşım, haley aile terapisi ve kısa süreli yaklaşım        
  • Sistem yaklaşımı/aile sistemi/sağlıklı- sağlıksız aile/ minuchin(yapısal sistemler)/ Bowen (sistematik aile ve doga sistemleri)/Satir(birleşik aile) yaklaşım ve teknikleri
  • Varoluşçu diyalektik yaklaşım, hümanist yaklaşımlar, eğitsel yaklaşımlar, umut odaklı evlilik danışmanlığı
  • ilk görüşme, dinleme ve yardım becerileri, degerlendirme ve müdahale teknikleri
  • Kayıp, yas ve travma sonrası çocuk ebeveyn ve yetişkinlere destek
  • Kendine zarar verme, işkoliklik, duygusal istismar ihmal ve şiddet    
  • Ebeveynlik becerileri, ilişki sorunları, iletişim, çatışma ve boşanma  
  • Aile yaşamında değişiklikler( göç, taşınma, üvey ebeveyn, üvey çocuk, evlat edinme v.b.)     

6. Aile ve Çocuk Hukuku

  • Nişanlılık ve evliliğin hukuki boyutu; 
  • Boşanma süreci ve yasal konular; 
  • Boşanma sürecinde velayet konusu; 
  • Boşanma sürecinde mal paylaşımı süreci;
  • Aile mahkemeleri; 
  • Medeni kanunda kadın ve erkeğin hak ve sorumlulukları; 
  • Çocuk hukuku ve hakları; 
  • Evlat edinme konusu.

 

ÜCRET BİLGİSİ
Kayıt Ücreti
Ödeme Tarihleri: -
10.000 TL
Toplam: 10.000 TL

Kayıt ücreti 10.000 TL

Başvur
Sertifika Süresi Sertifika Türü
172 Gün %100Uzaktan Eğitim
Sertifika Ücreti Değerlendirme
10.000 TL
BaşarıTesti
Ön Kurs Etkinlik Tarihi
Ön kursgerekmiyor
16.10.2024 - 00:00
05.04.2025 - 00:00
Eğitmenler
Ercan Kocayörük (Koordinatör)
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Prof. Dr.
Bekir Çelik (Eğitmen)
ÇOMÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ, Dr.
Gülşah Yıldırım (Eğitmen)
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Arş. Gör.